Frumuseţe şi isihie în vieţuirea aghioritică

preț: 9 lei ♦ autor: Arhimandritul Vasilios (Gondikakis) de la Mânăstirea Iviron – Athos. Traducere şi prefaţă: Pr. Prof. Ioan I. Ică sr.  //

Cartea de faţă este o veritabilă mărturie filocalică contemporană despre minunaţi monahi aghioriţi, care în isihie şi în frumuseţea vieţuirii lor duhovniceşti trăiesc experienţa bucuriei Învierii lui Hristos în unire cu toţi sfinţii şi cu creaţia, experienţă după care însetează omul de azi.

Cartea este alcătuită din trei studii şi două conferinţe, toate de o densitate şi concentrare teologică greu de redat şi rezumat în câteva cuvinte. Însă Părintele Vasilios are darul de a ne apropia prin ele de taina vieţii celei noi în Hristos, la care avem acces cu toţii prin har şi în care omul contemporan găseşte răspuns la problemele esenţiale ale vieţii.

Sfântul Ioan Scărarul spune că „îngerii sunt lumina monahilor, iar vieţuirea monahilor este lumină tuturor oamenilor”. Vieţuirea îngerească a monahilor, îndeosebi a monahilor aghioriţi îmbunătăţiţi, cum arată admirabil Părintele Vasilios în cartea de faţă, continuă să fie şi astăzi lumină şi far călăuzitor nu numai pentru monahismul ortodox, dar şi celor din lume în relaţia cu Dumnezeu, cu semenii şi cu creaţia. Ei ne arată concret „cum se poate tot omul curăţi, lumina şi desăvârşi”, cum putem redobândi frumuseţea dumnezeiască, liniştea, odihna şi bucuria în unire cu Hristos şi cu toţi sfinţii.

În lumina experienţei duhovniceşti a monahilor aghioriţi ne înţelegem mai bine pe noi înşine, destinul nostru, dar şi cum să rezolvăm toate problemele cu care ne confruntăm.

Recenta carte a Părintelui Vasilios corespunde unei necesităţi de mult simţite în literatura noastră teologică şi duhovnicească. Ea se recomandă de la sine prin bogăţia conţinutului, modul personal de expunere, dar şi prin mesajul încurajator pe care-l transmite. Cred că ea va fi o surpriză şi o bucurie plăcută, dar şi de un real folos tuturor celor care o vor citi cu dragoste şi interes, monahi şi credincioşi.

Pr. Prof. Ioan I. Ică sr

Din cuprins:

  • Biruirea morţii în viaţa monahală
  • Viaţa monahală ca o nuntă adevărată
  • Contribuţia esenţială a tipicelor în viaţa monahală
  • Frumuseţe şi isihie în vieţuirea aghioritică
  • Amintiri din Schitul Ivirilor

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑